Dawkowanie i suplementacja- o treningu

ej i niskiej masy ciała, a niektórzy z nich zostają również zobowiązani do zrzucenia kilku kilogramów. Dlatego dietetycy układają dla takich sportowców odpowiednie diety. Ze szczególną uwagą przygotowują dla swoich podopieczny

Dawkowanie i suplementacja- o treningu

Diety odchudzające przeznaczone dla sportowców

Wielu sportowców musi stosować diety lekkostrawne i odchudzające. Dzieje się tak dlatego, że są oni zobowiązani do utrzymywania stałej i niskiej masy ciała, a niektórzy z nich zostają również zobowiązani do zrzucenia kilku kilogramów. Dlatego dietetycy układają dla takich sportowców odpowiednie diety.

Ze szczególną uwagą przygotowują dla swoich podopiecznych zestawy obiadowe i wieczorne. Dzieje się tak dlatego, że wprawdzie śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, ale samo śniadanie zostanie jeszcze dobrze przetrawione, natomiast spalanie obiadu musi być już przeprowadzane bardziej intensywnie, jeżeli sportowiec chce utrzymać swoją dotychczasową masę ciała. Musi również uważać na to, jakie potrawy będzie zjadał na kolacje.


Kwestia suplementów po treningu z Wikipedii

Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.

Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Definicja diety z Wikipedii

Dieta (z stgr. ?????? diaita ? ?styl życia?) ? sposób odżywiania. Potocznie często używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających.

Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Ogólnie wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna) ? powszechny w danej społeczności sposób odżywiania się,
dieta alternatywna ? przyjęty w sposób świadomy sposób odżywiania się mający na celu rezygnację ze stosowania niektórych pokarmów i metod ich przygotowania (np. wegetarianizm),
dieta lecznicza ? żywienie w którym z przyczyn zdrowotnych zmodyfikowano podaż produktów spożywczych (produkty zalecane, dozwolone i zabronione), konsystencję diety, techniki kulinarne. W medycynie pod nazwą dieta rozumie się dietę leczniczą,
dieta doświadczalna ? specjalnie skomponowane pożywienie wykorzystywane w badaniach żywieniowych, które mogą być prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych lub ludziach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta