Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. blog kulinarny Kuchnia francuska do prostych nie należy....Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien coś o niej wied

Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle blog kulinarny
Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Kuchnia francuska do prostych nie należy....Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. - to całkiem niezłe W temacie warto poczytać również pozostałe informacje. Więcej informacji także tutaj - tekst jest OK